miercuri, 20 aprilie 2011

Acei oameni minunaţi şi maşinile lor virtuale

internet2

Spre sfârşitul anilor '90, odată cu dezvoltarea internetului şi - ulterior - a fişierelor mp3 şi DivX, a apărut o nouă formă de voluntariat: dezvoltarea de aplicaţii şi websites ce ofereau resurse gratuite de muzică, filme, imagini şi altele pe internet. Piraţi, desigur, însă nimic altceva decât răspunsul societăţii (civile?) la preţurile exagerate ale CD-urilor şi DVD-urilor şi ofertele restrânse de pe anumite pieţe.

Astfel, au apărut aplicaţii precum Winamp, Morpheus, Kazaa, Napster şi nenumărate site-uri precum Downloads.nl, mp3.com. Unele nu mai sunt ce-au fost: Audiogalaxy, Mininova, CoolTV etc. încă funcţionează, însă drastic modificate din cauza problemelor de copyright. Totuşi, chiar dacă pionierii file-sharing-ului şi download-ului s-au pensionat, pot fi mândri de urmaşii lor.

O avalanşă de site-uri, aplicaţii, link-uri, facilităţi s-a prăbuşit în ultimii ani peste utilizatorul nevinovat de internet. Computerul a devenit principalul instrument de entertainment la domiciliu, iar costurile… minime sau deloc. Dimineaţa, înainte de a pleca la serviciu, în loc să citeşti ziarul consulţi site-urile preferate să verifici dacă au apărut torentele mult aşteptate.

Microbiştii frustraţi că nu pot vedea la TV meciurile de fotbal pe care le doresc pot vizita site-ul HDsport unde le pot viziona live. Foarte util dacă eşti client UPC (deci frustrat!) sau Dolce, de exemplu.

Dacă nu e nimic la TV, eşti şomer de lux sau pur şi simplu te plictiseşti - atunci îţi faci cont (suma se plăteşte prin SMS şi este derizorie) la VPlay şi profiţi de cea mai impresionantă colecţie de seriale complete şi video clipuri, actualizată fără cusur.

Pe Addic7ed - cel mai accesat site dedicat subtitrărilor şi traducerii acestora - găseşti titrări şi pentru cele mai obscure seriale posibile. În plus, subtitrările sunt postate la ore sau chiar minute (!) după difuzarea unui episod dintr-un serial în SUA, chiar înainte de apariţia torentului corespunzător. O echipă formată din voluntari - probabil multinaţională - extrage subtitrările din înregistrarea unui mediabox, o corectează şi începe procesul de traducere în mai multe limbi. Uneori, traducerea devansează torentul! Addic7ed nu este singur pe lume, mai sunt şi alte site-uri similare (cum ar fi titrări.ro), însă este - fără îndoială - cel mai eficient. Şi admirabil, desigur.

Dacă Addic7ed şi titrări.ro îţi oferă subtitrările, EZTV îţi furnizează episoadele! Un site actualizat zilnic cu torentele cele mai căutate, inclusiv în variante HD (720p).

Pregătiţi sticlele de tequila, Coca-Cola şi Jack Daniel’s: petrecerea poate începe oricând! Pe Disco Imperium un necunoscut (olandez, probabil) a lansat un adevărat post TV - bazat pe tehnologia Veetle - ce difuzează muzică disco non-stop. În plus, clipurile sunt mixate ca într-o veritabilă video-discotecă!

Wikipedia: enciclopedia la îndemână, IMDb: biblioteca de filme, Bearshare: muzică gratis şi multe altele sunt alte câteva proiecte pro bono care mi-au schimbat viaţa şi mi-au îmbunătăţit preocupările. În bine. Poate ar fi bine să şi învăţăm ceva din modul în care au fost create şi funcţionează bine-mersi în continuare.

2 comentarii :

 1. „Lupta” se duce nu numai pe tărâmul gratuității accesului la aceste servicii ci, mai ales, a LIBERTĂȚII (deschiderii) acestor date. Wikipedia este un exemplu minunat: conținutul de informație este oferit sub o licență Creative Commons care permite libera reutilizare.

  E nevoie, deasemenea, să avem aceste fișiere multimedia în formate care să nu necesite un anumit soft (proprietar, scump) pentru a le vedea/asculta.

  Fundația pentru Software Liber și Mozilla promovează formatele OGG Vorbis (audio), OGG Theora (video) și WebM ca alternative libere, deschise la „clasicul” MP3:

  http://www.fsf.org/campaigns/playogg/en/
  http://blog.mozilla.com/blog/2010/05/19/open-web-open-video-and-webm/


  Și în România se fac acum demersuri pentru date deschise (open data) în zona guvernamentală:


  http://apti.ro/notiuni-despre-date-publice-deschise
  http://www.apti.ro/proiect-deschis-eRomania
  http://www.apti.ro/neutralitatea-internetului-amendament-lege

  RăspundețiȘtergere
 2. Sincer, eu nu as putea trai in tari ca Japonia unde nu poti asculta muzica pe youtube din cauza ca se descarca niste fisiere temporar. In ceea ce priveste Romania, noi stam inca ok la libertate si gratuite (desi acestea tehnic vorbind nu sunt neaparat legale).

  P.S. mersi pentru informatii.
  __________
  Valentina de la televiziune online

  RăspundețiȘtergere